Migdałowo-kakaowe misie
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2 szklanki
mąka migdałowa - 10 dag
masło - 25 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
esencja migdałowa - 1/2 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
Lukier:
cukier puder - 3 łyżki
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
kakao - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
białko - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Ciasteczka misie to świetny pomysł na pyszny poczęstunek dla maluchów i dorosłych. Ładnie wyglądają i szybko znikają.Sposób przygotowania:
Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto.
Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm.
Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.
Upieczone ciasteczka ostudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.