Dyniowe ciasto z kremem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 3 szklanki
masło - 20 dag
cukier puder - 20 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
puree z dyni - 0,3 szklanki
śmietana gęsta - 2 łyżki
żółtka - 2 szt.
Biszkopt
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mak - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
sól szczypta
Krem
masło lub margaryna - 25 dag
jajka - 2 szt.
cukier - 3 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
czekolada gorzka - 10 dag
wiórki kokosowe - 0,5 szklanki
sok z cytryny do smaku
Poncz
woda przegotowana - 150 ml
cukier z wanilią - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Kruche ciasto z dodatkiem pure z dyni, przełożone kokosowym kremem i biszkoptem makowym ładnie wygląda i świetnie smakuje.Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.
Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać.
Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.