Marchewkowa pizza z kurczakiem
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
drożdże świeże - 1,5 dag
woda letnia - 0,5 szklanki
puree z marchewki - 0,5 szklanki
cukier - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
Dodatki
filet z kurczaka - 1 szt.
przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
boczniaki - 8-10 dag
ketchup - 2-3 łyżki
ser żółty starty - 1-2 łyżka
cebula czerwona - 0,5 szt.
papryka zielona - 1/3 szt.
ser pleśniowy brie - 12,5 dag
zioła prowansalskie trochę
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Ciasto na pizzę z dodatkiem pure z marchewki robiłam pierwszy raz, ale nie ostatni, na pewno jeszcze takie przygotuję.Sposób przygotowania:
Wsypać pokrojone boczniaki, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i pure z marchewki, oliwę i sól, wyrabiać około 10 minut.
Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.