Skrzydełka z grilla
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, gluten, mięso, drożdże, pszenica, jęczmień, drób
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
chili - 1/4 łyżeczki
miód prawdziwy - 1 łyżeczka
wędzona papryka mielona - 1 łyżeczka
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
piwo jabłkowe - 2-3 łyżki
ketchup łagodny - 1 łyżka
Dodatki
cukinia trochę
pomidorki koktajlowe kilka
oliwa - 1-2 łyżka
bazylia świeża kilka listków
chleb tostowy trochę
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Skrzydełka marynowane w jabłkowym piwie, miodzie i czosnku, grillowane i podane z warzywami są przepyszne.Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części. ( do grillowania wykorzystałam najgrubsze porcje skrzydełek )
Natrzeć solą i pieprzem, zanurzyć w przygotowanej marynacie, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Następnie mięso ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i grillować pod po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tackę ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo, piec po 1 minucie z każdej strony.
Takie skrzydełka podawać z grillowanym pieczywem, cukinią z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.