Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią
StokrotkaRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżka
drożdże świeże - 1,5 dag
cukier trzcinowy - 2 łyżki
kefir - 1 szklanka
mleko ciepłe - 1 szklanka
jabłka - 3 szt.
dynia - 15 dag
sól - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
olej do smażenia trochę
cukier puder do posypania trochę
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Dynię bez skórki i miąższu z pestkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Połączyć z rozczynem, mąką i solą. Następnie wsypać startą na tarce dynię, umytą aronię i posiekane jabłka, wymieszać.
Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.