Chleb pszenno-gryczany
StokrotkaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, strączkowe, sezam, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista - 1,5 szklanki
mąka pełnoziarnista gryczana - 0,5 szklanki
cukier - 1 łyżeczka
drożdże - 2,5 dag
masło - 3 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
woda letnia - 150 ml
orzechy nerkowca siekane - 3 łyżki
ziarna słonecznika - 0,5 szklanki
olej - 1 łyżka
bułka tarta - 1 łyżka
sezam czarny i biały do posypania trochę
Dodatkowe informacje:
Chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej gryczanej, orzechów i ziaren słonecznika, jest przepyszny. Wszyscy domownicy uwielbiają takie domowe pieczywo.Sposób przygotowania:
Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.