Ciasto z kremem i biszkoptami
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
sól szczypta
Biszkopt makowy
jajka - 4 szt.
cukier - 15 dag
mąka tortowa - 3 łyżki
mak - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 3 łyżki
bułka tarta - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
Krem
jajka - 2 szt.
masło - 15 dag
margaryna - 10 dag
cukier waniliowy - 1 łyżka
likier adwokat - 6-7 łyżek
Dodatkowe składniki
biszkopty okrągłe - 2 opakowania
czekolada gorzka - 1 szt.
masło - 5 dag
woda - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
cukier puder - 5 dag
sok z cytryny do smaku
aromat rumowy do smaku
Poncz
woda gotowana - 100 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Ciasto z kremem, makowo-kokosową wkładką i biszkoptami oblane polewą czekoladową to rarytas dla podniebienia.Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubić dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania do ubitej piany dodawać po 1 żółtku.
Jajka ubić tak samo jak na biszkopt jasny. Delikatnie wymieszać z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi.
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło z margaryną ucierać dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej i adwokata.
Masło z wodą, cukrem i kakao włożyć do garnka, podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.
Upieczone, zimne biszkopty skropić ponczem. Jasny biszkopt posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem makowym, wyłożyć pozostały krem, ułożyć biszkopty i oblać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.