Krokiety z pieczarkami i marchewką
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
woda - 150 ml
sok z marchwi - 1/3 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
jajka - 2 szt.
mąka pszenna - 2,5 szklanki
puree z marchewki - 0,5 szklanki
oliwa - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
Farsz
marchewka - 1 szt.
pieczarki - 0,5 kg
olej - 2 łyżki
bułka tarta - 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowo
jajko - 2 szt.
bułka tarta trochę
olej do smażenia trochę
Dodatkowe informacje:
Dodatek pure z marchewki do ciasta naleśnikowego okazał się dobrym pomysłem na przemycenie zdrowego warzywa. Krokiety z marchewką mają piękny kolor i pysznie smakują.Do farszu zamiast oleju można dodać masło.
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Następnie dodać starte na tarce pieczarki, odparować.
Wymieszać z łyżką bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.