Pomarańczowy sernik z nutką piernika
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 30 dag
masło - 20 dag
żółtka - 3 szt.
kakao - 2 łyżki
cukier puder - 10 dag
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
śmietana gęsta - 1 łyżka
Masa serowa
ser biały z wiaderka - 1 kg
serek mascarpone - 25 dag
cukier - 1 szklanka
budynie śmietnkowe - 2 szt.
mleko - 100 ml
jajka - 7 szt.
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2-3 łyżki
rodzynki - 2-3 łyżki
Polewa czekoladowa
czekolada gorzka - 5 dag
czekolada deserowa - 5 dag
śmietana 30% - 2 łyżki
Lukier
cukier puder - 10 dag
sok z cytryny - 1-2 łyżka
Dodatkowe informacje:
Sernik z nutką pomarańczy na ciemnym cieście z dodatkiem przyprawy do pierników to bardzo pyszne połączenie.Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną. Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.