Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami
StokrotkaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
mąka kukurydziana - 1/2 szklanki
masło - 10 dag
smalec - 5 dag
jajko - 1 szt.
śmietana gęsta - 3 łyżki
sól - 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia szczypta
Składniki sałatki:
marchewka - 1/2 kg
pietruszka - 30 dag
jajka ugotowane na twardo - 5 szt.
ogórki kiszone - 2 szt.
groszek konserwowy - 1/2 szklanki
kukurydza konserwowa - 1/2 szklanki
patisony marynowane - 1/2 szklanki
pieczarki marynowane - 1/2 szklanki
papryka marynowana - 1-2 szt.
cebula - 1 szt.
majonez - 3-4 łyżki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki trochę
Sposób przygotowania:
Obie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać jajko i śmietanę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.