Sernik z pianką i musem jabłkowym
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
żółtka - 2 szt.
masło - 15 dag
cukier puder - 15 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
miód płynny - 1 łyżka
śmietana gęsta - 1 łyżka
Masa serowa:
ser z wiaderka - 70 dag
jajka - 6 szt.
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier waniliowy - 2 łyżki
masło - 10 dag
cukier - 15 dag
pure z dyni - 5 łyżek
rodzynki - 2-3 łyżki
mieszanka keksowa - 2-3 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
Mus z jabłek:
jabłka - 1 kg
galaretka agrestowa - 2 opakowania
Pianka:
śmietana 30% - 1,5 szklanki
serek mascarpone - 40 dag
cukier puder - 0,5 szklanki
żelatyna - 1 łyżka
Dodatkowo:
powidła śliwkowe - 1 szklanka
kakao słodkie trochę
Sposób przygotowania:
Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Tak przygotowaną masę serową wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Obrane jabłka, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać, połączyć z ubitą śmietanką i od razu wyłożyć na ciasto.
Wierzch ciasta posypać słodkim kakao, schłodzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.