Tarta z mięsem i warzywami
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 20 dag
masło - 10 dag
jajko - 1 szt.
puree z dyni - 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
zimna woda - 1 łyżka
Dodatkowo:
filet z kurczaka - 1 szt.
oliwa - 2 łyżki
przyprawa do gyrosa - 2 łyżeczki
różyczki brokułu - 5 szt.
czerwona papryka - kawałek
czarne oliwki - kilka
papryczka chili - 1/4 szt.
Sos:
śmietana 30% - 100 ml
jogurt naturalny - 2 łyżki
jajka - 3 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować, wymieszać ze śmietaną, jogurtem i mąką, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Brokuł blanszować w lekko osolonej wodzie. Mięso wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem śmietanowym, ułożyć brokuł, pokrojone oliwki i paprykę.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.