Składniki:
mąka pszenna - 1/2 kg
margaryna - 40 dag
smalec - 5 dag
drożdże - 4 dag
śmietana gęsta - 1/4 szklanki
żółtka - 2 szt.
cukier kryształ - 2 łyżki
Masa makowa :
skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
jabłko - 1 szt.
rodzynki - 1 łyżka
miód naturalny - 3 łyżki
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
białka - 2 szt.
orzechy włoskie pokruszone - 1/2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Rogaliki z ciasta mrożonego są bardzo kruche i smaczne.Sposób przygotowania:
Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2 razy przemielić w maszynce. Dodać miód, skórkę pomarańczową, aromat, rodzynki i starte na tarce jabłko, wymieszać. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka.
Ułożyć porcję maku, zwijać formując rogaliki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.