Dyniowe cynamonki z orzechami
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
masło - 10 dag
mus z dyni - 10 dag
cukier puder - 0,5 szklanki
żółtko - 1 szt.
cukier z wanilią - 1 łyżka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
żurawina suszona - 0,3 szklanki
orzechy włoskie - 0,5 szklanki
Posypka:
przyprawa do szarlotki - 1-2 łyżeczka
cukier kryształ - 1-2 łyżka
Dodatkowe informacje:
Ciasteczka dyniowe z dodatkiem cynamonu, żurawiny i orzechów, obtoczone w przyprawie do szarlotki są rewelacyjne.Sposób przygotowania:
Masło wyjąć z lodówki, pozostawić w pokojowej temperaturze. Następnie utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i żółtkiem
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w cukrze z przyprawą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.