Rurki z orzechowo-czekoladowym kremem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, orzeszki ziemne, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
mąka migdałowa - 1/2 szklanki
puree z dyni - 1/2 szklanki
masło - 20 dag
miód naturalny - 2 łyżki
żółtko - 1 szt.
cukier z wanilią - 1 łyżka
gęsta śmietana - 3-4 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Krem:
masło - 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
herbatniki - 10 dag
orzechy włoskie - 10 dag
czekolada deserowa - 10 dag
aromat migdałowy do smaku
sok z cytryny lub spirytus do smaku
Lukier biały
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Dodatkowo
jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Rurki z dodatkiem puree z dyni i miodu, napełnione kremem orzechowo-czekoladowym to pyszny dodatek do kawy.Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone rurki jeszcze ciepłe należy zsunąć z foremek i ostudzić.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i masłem orzechowym.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo płynną czekoladę. ( odłożyć 2 łyżki czekolady do dekoracji)
Pod koniec wsypać starte na tarce orzechy (odłożyć 1 łyżkę), aromat i pokruszone herbatniki.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Lukier biały
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.