Rogaliki nadziewane migdałową masą
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
cukier puder - 4 łyżki
masło - 10 dag
puree z dyni - 3 łyżki
żółtko - 1 szt.
mąka z orzechów nerkowca - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Ciasto ciemne
mąka pszenna - 1,5 szklanki
cukier puder - 5 łyżek
żółtko - 1 szt.
kakao - 3 łyżki
masło - 12 dag
gęsta śmietana - 1-2 łyżka
masa migdałowa
ziemniaki ugotowane - 30 dag
cukier puder - 8-10 dag
migdały mielone - 1/2 szklanki
herbatniki pokruszone - 5 dag
mleko w proszku - 4 łyżki
masło - 1 łyżka
aromat migdałowy - 1,5 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
Dodatkowo
białko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat.
Wszystko razem dokładnie wymieszać (do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto.
Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia.
Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy (na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.