Ciasto drożdżowe z serem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 40 dag
masło - 5 dag
jajko - 1 szt.
żółtka - 2 szt.
cukier - 10 dag
mleko - 120 ml
drożdże świeże - 2 dag
sól - 0,3 łyżeczki
serek homogenizowany waniliowy - 30 dag
budyń śmietankowy - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
Lukier:
cukier puder - 15 dag
sok z cytryny - 2 łyżki
posypka waflowa do dekoracji - trochę
Dodatkowe informacje:
Przygotowując to ciasto miałam na myśli drożdżówki, ale z powodu braku czasu wyłożyłam ser na rozwałkowane ciasto, zawinęłam i wyszło naprawdę super.Sposób przygotowania:
Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać i zwinąć jak roladę. Ułożyć w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Następnie posmarować wodą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.