Marchewkowy chlebek z żurawiną i słonecznikiem
StokrotkaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
puree z gotowanej marchewki - 15 dag
drożdże świeże - 3 dag
mleko - 100 ml
sól - 0,5 łyżeczki
żółtka - 2 szt.
jajko - 1 szt.
cukier - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
żurawina suszona - 0,3 szklanki
słonecznik łuskany - 0,3 szklanki
sezam czarny trochę
Dodatkowe informacje:
Chlebek z dodatkiem pure z marchewki, żurawiną i ziarnami słonecznika jest pyszny, lekki i puszysty.Sposób przygotowania:
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, pure z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.