Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 25 dag
masło - 10 dag
puree z dyni - 2 łyżki
żółtko - 1 szt.
cukier puder - 1/2 szklanki
orzechy włoskie mielone - 5 dag
mak - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
śmietana 36% - 200 ml
serek mascarpone - 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
otarta skórka z pomarańczy - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
białko - 1 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
posypka czekoladowa trochę
Dodatkowe informacje:
Do kremu zamiast skórki pomarańczowej można dodać likier lub ekstrakt pomarańczowy.Sposób przygotowania:
Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać resztą mielonych orzechów.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Do ubitej śmietany dodać stopniowo ser mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i na wolnych obrotach dalej ubijać aż masy się połączą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.