Karpatka z czekoladowym kremem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 20 dag
masło - 10 dag
woda - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajka - 6 szt.
sól szczypta
Krem
mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 2 łyżki
masło - 20 dag
cukier puder - 4-5 łyżki
czekolada gorzka - 5 dag
Pozostałe składniki
cukier puder trochę
kakao słodkie do posypania
Dodatkowe informacje:
Karpatka z kremem czekoladowym to rarytas dla dzieci i dorosłych. Z dodatkiem gorzkiej czekolady krem nie jest bardzo słodki.Sposób przygotowania:
Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Utrzeć na jednolitą, gładką masę.
Z mleka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu i płynną czekoladę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.