Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki ugotowane - 0,5 kg
mąka pszenna - 3 łyżki
ser żółty starty - 3-4 łyżki
jajko - 1 szt.
sól, pieprz do smaku
Farsz
papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
por mały - 1 szt.
masło - 1 łyżka
siekana natka pietruszki - 1 łyżka
sos sojowy, sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki
jajka - 2 szt.
mąka pszenna, bułka tarta trochę
olej do smażenia
Dodatkowe informacje:
Krokiety ziemniaczane są smacznym, wegetariańskim daniem. Doskonale komponują się z sosem pieczarkowym lub czerwonym barszczem.Sposób przygotowania:
Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię ze skórką pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w krążki por, dodać paprykę i cukinię, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółty ser, mąkę i żółtko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.