Miodownik z nutką kardamonu i kokosu
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 4 szklanki
masło - 25 dag
miód naturalny - 4 łyżki
jajka - 2 szt.
cukier puder - 1 szklanka
gęsta śmietana - 2-3 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
kardamon mielony - 1 łyżeczka
Masa kokosowa
wiórki kokosowe - 20 dag
cukier - 5 dag
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mleko - 2 szklanki
masło - 15 dag
likier kokosowy - 50 ml
Poncz
woda przegotowana - 150 ml
cukier - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
Polewa czekoladowa
czekolada deserowa - 10 dag
czekolada gorzka - 5 dag
masło - 1 łyżka
śmietanka 30% - 2 łyżki
spirytus lub sok z cytryny - 1 łyżka
Dodatkowo
powidła śliwkowe - 2 szklanki
wiórki kokosowe trochę
Sposób przygotowania:
Żelatynę wymieszać z zimną wodą gdy napęcznieje , podgrzać. Połowę mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotować przez kilka minut. Do pozostałego, zimnego mleka wsypać budyń, wymieszać, połączyć z kokosem i mieszając gotować jeszcze przez chwilę, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny kokos. Pod koniec dodać likier i płynną żelatyną.
1 Ciasto miodowe + połowa masy
2 ciasto + powidła śliwkowe
3 ciasto + reszta masy
4 ciasto
Ciasto przykryć, obciążyć grubą deseczką, pozostawić na kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.