Jagodzianki z nutką pomarańczy
StokrotkaRodzaj posiłku: przetwory, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2 szklanki
drożdże świeże - 2 dag
jajko - 1 szt.
żółtko jaja - 1 szt.
masło - 5 dag
mleko - 200 ml
cukier - 2-3 łyżki
aromat pomarańczowy - 0,4 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 łyżka
Kruszonka
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
żółtko jaja - 1 szt.
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2-3 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Dodatkowo
borówka amerykańska - 2-3 szklanki
jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać pozostałe ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut, dodając pod koniec rozpuszczone masło i aromat. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do mąki dodać masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Opuszkami palców ugniatać tak aby powstała kruszonka. Pod koniec połączyć ze skórkę pomarańczową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.