Sałatka z koperkiem
StokrotkaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
ogórek zielony - 1 szt.
posiekany koperek - 1 łyżka
ocet winny - 1 łyżeczka
sól do smaku
Sos:
musztarda - 1 łyżeczka
cukier - 0,5 łyżeczki
śmietana 12% - 150 ml
słonecznik łuskany - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki, odcisnąć z wody.
Sałatę połączyć z ogórkiem i posiekanym koperkiem,przyprawić do smaku solą i octem, wymieszać.
Sałatę przed podaniem oblać przygotowanym sosem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.