Pierogi ze śliwkami i bananami
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
jajko - 1 szt.
puree z dyni - 150 ml
woda ciepła - 150 ml
masło - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
banany - 2 szt.
śliwki węgierki - 15-20 szt.
migdały - 15-20 dag
cukier puder - 2-3 łyżki
śmietana trochę
cukier trzcinowy trochę
Dodatkowe informacje:
Pierogi ze śliwkami z dodatkiem bananów i migdałów są pysznym daniem na słodko. Często goszczą na moim stole.Sposób przygotowania:
Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce.
Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.