Pierniczki pszenno-orkiszowe
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa - 1 szklanka
masło - 10 dag
jajka - 2 szt.
cukier puder - 1/2 szklanki
miód - 150 ml
kakao - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon mielony - 1 łyżeczka
goździki mielone - 1/4 łyżeczki
goździki mielone - 1 szczypta
Lukier
białko - 1 szt.
cukier puder - 1 szklanka
sok z cytryny - 1 łyżka
Dodatkowo:
dekoracja trochę
Dodatkowe informacje:
Do ciasta można dodać gotową przyprawę do pierników.Sposób przygotowania:
Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami. Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.