Korzenno-migdałowe ślimaczki
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 1,5 szklanki
mąka migdałowa - 1/2 szklanki
jajko - 1 szt.
masło - 15 dag
cukier puder - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
budyń waniliowy - 2 łyżki
cukier migdałowy - 3 łyżeczki
Ciasto ciemne:
mąka tortowa - 2 szklanki
kakao - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
masło - 12 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cynamon mielony - 1 łyżeczka
kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
goździki mielone - 1/3 łyżeczki
Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
pieprz mielony - 1 szczypta
Dodatkowo
przyprawa do szarlotki - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Do jasnego ciasta dodałam cukier migdałowy. Do posypania ciasta przed zwinięciem w roladę użyłam gotowej przyprawy do szarlotki.Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.
Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.
Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.