Dyniowy sernik z pianką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 10 dag
kakao - 2 łyżki
śmietana - 1 łyżka
cukier puder - 5 dag
żółtka - 3 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Masa serowa
ser biały z wiaderka - 1 kg
budyń śmietankowy - 2 szt.
olej - 100 ml
puree z dyni - 150 ml
jajka - 6 szt.
sól szczypta
cukier waniliowy - 1 łyżka
otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
rodzynki - 3-4 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
Bita śmietana
śmietana 30% - 400 ml
serek mascarpone - 400 g
cukier puder - 4 łyżki
żelatyna - 1 łyżka
Pozostałe produkty
czekolada nadziewana - 2-3 kostki
Dodatkowe informacje:
Sernik to bardzo popularne i smaczne ciasto. Dodatek delikatnej pianki z bitej śmietany i serka mascarpone to strzał w dziesiątkę.Sposób przygotowania:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodawać serek mascarpone.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.