Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
mleko ciepłe - 200 ml
cukier - 15 dag
drożdże świeże - 2 dag
olej - 100 ml
jajko - 1 szt.
żółtka - 2 szt.
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
Kruszonka:
cukier - 10 dag
masło - 10 dag
żółtko - 1 szt.
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2-3 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
jeżyny - 2 szklanki
jajko - 1 szt.
cukier - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką z dodatkiem posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej smakują wyśmienicie .Sposób przygotowania:
Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Pod koniec wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.