Drożdżówki z rabarbarem i brzoskwiniami
StokrotkaRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 0,5 kg
ciepłe mleko - 1 szklanka
jajka - 2 szt.
świeże drożdże - 5 dag
cukier - 10 dag
masło - 10 dag
ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
Kruszonka:
mąka pszenna - 10 dag
masło - 10 dag
żółtko - 1 szt.
cukier - 5 dag
aromat migdałowy - kilka kropel
Pozostałe składniki:
jajko - 1 szt.
brzoskwinie - 5 szt.
rabarbar - 70 dag
cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
2 jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać pozostałe mleko, dodać spieniony rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać około 15 minut. Następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać jeszcze około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, dodać masło, cukier i aromat. Palcami rozcierać do czasu aż powstanie pokruszone ciasto. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, przerobić, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Szklanką lub owalną foremką wykroić krążki, w odstępach ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Na każdym placku szklanką lub małym wałkiem zrobić wgłębienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Obrany rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem.
Rabarbar i brzoskwinie ułożyć na przygotowanym cieście.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.