Ciasto serowo-makowe z galaretką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
kakao - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 3 łyżki
masło - 15 dag
śmietana - 1 łyżka
cukier puder - 2 łyżki
żółtka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa
ser z wiaderka - 70 dag
jajka - 4 szt.
masło - 10 dag
cukier - 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
Masa makowa
gotowa masa makowa - 1 opakowanie
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
mieszanka orzechów - 2 garści
aromat migdałowy do smaku
białka - 2 szt.
sól szczypta
Pozostałe
ananas w puszce - 1 opakowanie
galaretki malinowe - 2 opakowania
wiórki kokosowe trochę
Dodatkowe informacje:
Ciasto z makiem i serem na kokosowym spodzie jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam, smacznego.Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.
Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami. Następnie dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.