Łosoś grillowany w warzywach
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
sok z pomarańczy - 3 łyżki
sok z limetki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sos chili - 0,5 łyżeczki
pieprz cytrynowy - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
Pozostałe produkty:
cukinia żółta - 1 szt.
bakłażan - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1-2 łyżka
czosnek - 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek trochę
Dodatkowe informacje:
Filety z łososia marynowane w przyprawach, zawinięte w plastry warzyw i grillowane to rarytas dla podniebienia.Tak przygotowaną rybę można upiec na grillu gazowym, węglowym lub elektrycznym.
Sposób przygotowania:
Umyty filet z łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę, pokroić w kwadraty, dokładnie obtoczyć w marynacie.
Przykryć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 10 minut.
Gdy puszczą sok, osuszyć ręcznikiem z papieru, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Po wierzchu warzywa posmarować oliwą, oprószyć odrobiną pieprzu, ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. ( gdy pieczemy na grillu gazowym lub węglowym pakieciki z rybą należy ułożyć na tacce aluminiowej.) Grillować pod przykryciem przez 6-8 minut z obu stron.
Czas grillowania zależy od grubości ryby.
Szczypiorek blanszować w gorącej wodzie, ozdobnie zawinąć grillowane pakieciki.
Podawać z pieczywem i świeżą sałatką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.