Kakaowe ciasto z musem truskawkowym
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 25 dag
cukier - 25 dag
mleko - 4 łyżki
jajka - 5 szt.
kakao - 3 łyżki
mąka tortowa - 35 dag
proszek do pieczenia - 25 dag
Mus truskawkowy
truskawki - 80 dag
galaretka truskawkowa - 2 opakowania
woda - 1 szklanka
cukier - 1-2 łyżka
Krem
budyń waniliowy - 1 opakowanie
żółtka - 2 szt.
laska wanilii - 0,5 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
masło - 25 dag
cukier puder - 3-4 łyżki
Polewa
masło - 10 dag
śmietana lub mleko - 3-4 łyżki
gorzka czekolada - 10 dag
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
Dodatkowe informacje:
Ciasto kakaowe z musem truskawkowym i kremem waniliowym to pomysł na pyszny dodatek do kawy. Smacznego.Sposób przygotowania:
Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny.
Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.