Kakaowa karpatka
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 20 dag
kakao - 2 łyżki
jajka - 6 szt.
woda - 1 szklanka
masło - 15 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem
mleko - 2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
budyń waniliowy - 1 opakowanie
żółtka - 3 szt.
likier adwokat - 0,5 szklanki
masło - 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
Pozostałe
cukier puder
Dodatkowe informacje:
Kakaowa karpatka z kremem z dodatkiem likieru adwokat jest przepyszna. Dla osób małoletnich należy przygotować krem bez dodatku likieru.Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę z kakao i cały czas mieszając gotować przez 7-8 minut, zdjąć z ognia przestudzić. Następnie miksując dodawać po 1 jajku, pod koniec dodać proszek do pieczenia i utrzeć na gładką masę.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.
1 szklankę mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami, mieszając połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty masę dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec połączyć z likierem i jeszcze chwilę ucierać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.