Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
mąka migdałowa - 1/2 szklanki
masło - 15 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka - 3 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa:
ser twarogowy tłusty zmielony - 70 dag
serek mascarpone - 25 dag
jajka - 6 szt.
cukier - 1 szklanka
masło - 10 dag
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
mleko - 100 ml
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
mak niebieski suchy - 1/2 kg
bakalie ( rodzynki, orzechy, suszone śliwki ) - 10 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
białka - 3 szt.
cukier migdałowy - 1 łyżka
cukier puder - 4 łyżki
dżem - 4 łyżki
aromat pomarańczowy - 1 łyżeczka
sól szczypta
Galaretka wiśniowa:
wiśnie drylowane w syropie - 1 litr
galaretki wiśniowe - 3 opakowania
woda - 200 ml
Dodatkowo
bułka tarta - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Do masy makowej zamiast cukru migdałowego można dodać aromat .Sposób przygotowania:
Posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.