Złociste drożdżówki z dynią, jabłkiem i rabarbarem
StokrotkaRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 0,5 kg
mleko - 1 szklanka
masło - 10 dag
drożdże świeże - 4 dag
puree z dyni - 0,5 szklanki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
jajka - 2 szt.
cukier - 0,5 szklanki
sól - 0,5 łyżeczki
Kruszonka
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 5 dag
żółtko - 1 szt.
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
Nadzienie
dynia bez miąższu - 0,5 kg
jabłka - 0,5 kg
rabarbar - 30 dag
skórki pomarańczowej kandyzowana - 2 łyżki
cukier - 2-3 łyżki
Dodatkowo
jajko - 1 szt.
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Drożdżówki z rabarbarem, jabłkami i dynią z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej to pyszne połączenie.Sposób przygotowania:
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę wymieszaną z solą, puree z dyni, jajka, cukier, resztę ciepłego mleka i ekstrakt waniliowy.
Gotować przez 10-12 minut. Wsypać skórkę kandyzowaną, wymieszać, ostudzić, osączyć.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
Dużym kubkiem wyciąć krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
Następnie dnem szklanki zrobić wgłębienia, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.