
Bigos z pieczarkami

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, grzyby, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 1 szt.
pieczarki - 300 g
kiełbasa - 500 g
boczek wędzony - 200 g
mięso wieprzowe (karkówka) - 800 g
koncentrat pomidorowy - trochę
liście laurowe - 2-3 szt.
ziarenka ziela angielskiego - 4 szt.
sól i pieprz mielony - do smaku
papryka mielona słodka - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
przyprawa do bigosu oraz przyprawa do karkówki po - 1 łyżeczka
olej do smażenia - 50 ml
Dodatkowo:
bulion mięsny - 2 szklanki
opcjonalnie - suszone grzybki połamane na kawałki - 4-5 szt.
lekka zasmażka:
mąka pszenna - 2 łyżki
masło - 50 g
Dodatkowe informacje:
Prosty przepis na pyszny bigos. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, danie jednogarnkowe, które możemy przygotować albo z kapusty kiszonej lub kapusty kiszonej pomieszanej ze słodką czyli białą kapustą. Polecamszklanka o poj. 250 ml.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.