Revani - tureckie ciasto z kaszą manną
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
jogurt naturalny - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
olej rzepakowy - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 10 g
cukier waniliowy - 1,5 łyżeczki
wiórki kokosowe - 3 -4 łyżki
orzeszki pistacjowe garść
sos - woda - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
sok z cytryny - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Dodajemy resztę składników i razem miksujemy.
Ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczkiem) Wierzch ciasta powinien mieć kolor złocisty.
sos;
Wodę z cukrem zagotowujemy , gdy się cukier rozpuści i woda będzie się gotowała wyłączamy, studzimy , dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Po lekkim przestudzeniu ciasto nasączamy powstałym sosem.
Kroimy i ozdabiamy wiórkami kokosowymi i pistacjami.
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.