Potrawka z fasolki szparagowej z kiełbasą
Bożena1960Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, strączkowe, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
kiełbasa śląska - 2 szt.
cebula - 2 szt.
pomidory - 3 szt.
bulion - 1/4 szklanki
sól do smaku
śmietana - 1/2 szklanki
dodatkowo; pieczywo lub ryż - 1 torebka
Sposób przygotowania:
Następnie wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Pomidory wkładamy na chwilkę do gorącej wody ściągamy skórki i kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy fasolkę, pokrojoną paprykę i podsmażamy chwilę mieszając co jakiś czas.
Dodajemy pomidory i doprawiamy solą.
Dodajemy bulion i dusimy około 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną kiełbasę, mieszamy i dusimy następne 15 -20 minut.
Całość zalewamy śmietaną, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.