Torcik na 1 Komunię Świętą
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
jajka - 5 szt.
cukier - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
poncz do nasączania - sok z cytryny - 1/2 szt.
cukier - 3 łyżki
woda letnia - 1/2 szklanki
mleko - 300 ml
krem malinowy - masa malinowa - 1 opakowanie
śmietana 30 % - 500 ml
maliny - 150 g
masa śmietankowa - śmietana 30 % - 800 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 3 łyżki
śmietan fix - 3 opakowania
Dodatkowe informacje:
Rada;Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroiłam na 3 krążki, każdy nasączyłam ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
Po nasączeniu spodni krążek czyli dół biszkoptu położyłam na paterze, posmarowałam dżemem jagodowym, nałożyłam część masy śmietankowej z mascarpone, nałożyłam drugi krążek posmarowałam dżemem malinowym i nałożyłam krem malinowy.
Nałożyłam trzeci ostatni krążek, docisnęłam i włożyłam na 15 - 20 minut do lodówki, w między czasie uprzątnęłam niepotrzebne rzeczy oraz narzędzia pracy.
Po wyjęciu z lodówki boki tortu wysmarowałam gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu, trochę kremu zabarwiłam niebieskim barwnikiem spożywczym.
Kremem tym wykonałam napis.
Górę obłożyłam kremem śmietankowym z mascarpone.
Boki obłożyłam wcześniej przygotowaną posypką z masy cukrowej w kolorze białym i niebieskim (wymieszaną razem).
U góry tortu ułożyłam figurkę, obłożyłam w koło złotymi koralikami, krawędzie tortu obłożyłam rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone no i powkładałam również złote koraliki.
Górę tortu dodatkowo dekorowałam malutkimi delikatnymi kwiatuszkami.
Tort włożyłam na całą noc do lodówki.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania dodałam śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyłam z serkiem mascarpone a następnie dodałam do pozostałej śmietany.
Krem malinowy:
Masę śmietankowo - malinową ubiłam według opisu na opakowaniu. Połączyłam ze świeżymi malinkami. Gotowy krem śmietankowy przygotowałam według opisu na opakowaniu.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
Letnią wodę wymieszałam z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.