Jajka nadziewane pieczarkami i serkiem topionym
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 200 g
cebula - 1 szt.
olej - 2 łyżki
serek topiony - 100 g
chrzan tarty - 1 łyżka
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
kiełki mix - 1/2 opakowania
Sposób przygotowania:
Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dusić aż pieczarki zmiękną, doprawić solą, pod koniec smażenia dodać serek topiony wymieszać i przestudzić.
Ugotować jajka na twardo.
Po ugotowaniu jajka od razu przepłukać zimną wodą, a następnie obrać.
Jajka przekroić wzdłuż na połówki , wyjąć żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę dodać do usmażonych pieczarek dokładnie wymieszać doprawić do smaku pieprzem i solą.
Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na połówki jajek, ozdobić kleksem majonezu wymieszanym z tartym chrzanem.
Na paterze rozłożyć mix kiełków i ułożyć połówki jajek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.