Torcik dla wnuczki
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jajka - 5 szt.
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
biszkopt ciemny; mąka tortowa wraz z kakao - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
kakao ciemne - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
krem śmietankowy ; śmietana 30 % - 1 litr
serek mascarpone - 300 g
cukier puder - 4 łyżki
śmietan fix - 3 opakowania
Dodatkowo; gotowy krem śmietankowy - 1 opakowanie
mleko - 300 ml
dżem porzeczkowy - 1 słoik
ciasteczka oreo (op. po 170 g) - 2 opakowania
herbata do nasączenia - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut (najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Ciemny biszkopt pieczemy tak samo.
Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroiłam na trzy krążki,
Z jasnego biszkoptu wzięłam spód biszkoptu i górę , a z ciemnego środkowy krążek ,tak to sobie zaplanowałam.
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywną masę z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję stopniowo śmietan fix- y.
Kilka łyżek ubitej śmietany miksuję z serkiem mascarpone , a następnie dodaję stopniowo do pozostałej ubitej śmietany.
Spód jasnego biszkoptu układam na paterze , nasączam herbatą.
Smaruję dżemem z czarnej porzeczki , nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone.
Nakładam ciemny krążek biszkoptu,nasączam również herbatą , nie smaruję dżemem tylko nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone.
Nakładam trzeci krążek czyli górę biszkoptu jasnego dociskam i wkładam do lodówki na 30 minut.
W między czasie rozdzielam ciasteczka oreo (kilka odkładam do dekoracji),nadzienie odkładam na talerz a ciasteczka rozkruszam wałkiem do ciasta przez papier do pieczenia.
Do masy z ciasteczek dodaje 1/2 łyżeczki rozkruszonych ciasteczek mieszam i formuję małe kulki które będą służyć jako dekoracja.
Gotowy krem śmietankowy przyrządzam według opisu na opakowaniu i schładzam około 15 minut w lodówce.
Boki tort smaruję gotowym kremem śmietankowym, obkładam rozkruszonymi ciasteczkami.
Na górę toru nakładam krem śmietankowy z mascarpone,brzegi dekoruję rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone.
Dekoruję ciasteczkami oreo , a środek tortu wypełniam pozostałymi rozkruszonymi ciasteczkami i wcześniej przygotowanymi kulkami z masy obtoczone w rozkruszonych ciasteczkach.
Tort wkładam na kilka godzin do lodówki.
Z pozostałych krążków wykonałam drugi torcik dla koleżanek wnuczki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.