Krem z dyni, papryki i marchewki
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
woda gorąca - 4 - 5 szklanki
papryka czerwona - 1,5 szt.
marchewka większa - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 4 ząbki
pomidory w puszce - 1 opakowanie
oliwa - 3 łyżki
śmietana - 100 ml
oregano - 1/2 łyżeczki
słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 2 szczypty
gałka muszkatołowa szczypta
imbir mielony szczypta
sól i pieprz do smaku
dodatkowo - pestki dyni - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Miąższ dyni kroję w kostkę, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych kroję w kostkę.
Cebulę i czosnek po obraniu również kroję w kostkę.
Marchew obieram kroję w półplasterek.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam cebulę, czosnek i smażę do zeszklenia.
Następnie dokładam pokrojoną paprykę oraz marchew, chwilę podsmażam (ok. 8 minut).
Całość przekładam do garnka dodaję pokrojoną dynię , dolewam gorącą, przegotowaną wodę oraz pomidory z puszki.
Całość gotuję na małym ogniu około 30 -40 minut, po czym zupę miksuję na krem.
Po rozlaniu na talerze dodaję grzanki, posypuję pestkami dyni oraz dekoruję kleksem śmietany.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.