Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 1 kostka
cukier - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
jajka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
dodatkowo; rodzynki - 1/2 szklanki
cukier puder - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodawać cały czas miksując jajka. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać startą marchewkę oraz rodzynki i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i delikatnie wysypanej bułką tarą tortownicy.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut,najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Tortownica o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 50 minut
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.