Twarogowe oponki
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna około - 1/2 kg
cukier - 1/2 szklanki
żółtka - 3 - 4 szt.
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
śmietana 18 % - 200 ml
olej do smażenia - 1 litr
cukier puder do oprószenia - 4 - 5 łyżki
Dodatkowe informacje:
Cukier puder można wymieszać z cukrem waniliowym.Olej powinien być rozgrzany do temperatury 170 - 180 stopni.
Oponków wychodzi różnie w zależności od wielkości.
Sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na porcje każdą rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.
Szklanką wykrawać koła w środku za pomocą kieliszka wykroić mniejsze kółka.
Tak przygotowane oponki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Każdą porcję odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.