Racuchy na maślance z jabłkiem
Bożena1960Rodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 1 szklanka
jabłka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
cukier - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Mleko wlać do wyższego naczynia dodać jajko, szczyptę soli, rozmieszać na jednolitą masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Smakują pysznie zaraz po upieczeniu jak i na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.