Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
cebule - 2 szt.
kajzerka - 1 szt.
mleko do namoczenia bułki - trochę
bułka tarta - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
majeranek - 1/2 łyżeczki
przyprawa do ryb - 1 łyżeczka
sól i pieprz - do smaku
bułka tarta do panierowania - trochę
Zalewa:
woda - 5 szklanek
ocet - 1 szklanka
cukier - 6 łyżek
sól - 1 łyżka
liście laurowe - 3 szt.
ziele angielskie - kilka
gorczyca - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Z gotowej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
Po usmażeniu klopsy wyjmujemy z patelni, kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Zalewa:
Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
Klopsy układamy w słoikach i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki. Po dwóch, trzech dniach klopsy są gotowe do spożycia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.