Drobiowy pasztet z żurawiną
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
wątróbka - 300 g
bułka - 1 szt.
mleko do namoczenia bułki - 1 szklanka
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól do smaku
pieprz świeżo mielony - 1 szczypta
jajka - 2 szt.
dodatkowo: żurawina - 100 g
bułka tarta do foremek - 3 łyżki
tłuszcz do foremek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Dodać obrane warzywa, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Podczas gotowania zdjąć szumowiny.
Obraną, pokrojoną cebulę podsmażyć wraz z oczyszczoną wątróbką.
Gdy mięso jest miękkie wyjąć, wystudzić, oddzielić od kości, a następnie zmielić w maszynce razem z podsmażoną wątróbką.
Dodać namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę, przyprawy oraz jajka.
Dobrze wyrobić, na koniec dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać.
Wyrobioną masę włożyć do aluminiowych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1 - 1,5 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować suszoną żurawiną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.