Polędwiczki kurczaka marynowane i pieczone
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, tajska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
marynata:
olej - - 3 łyżki
sos sojowy - 2 - 3 łyżki
ząbki czosnku - 2 szt.
chrzan tarty - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
przyprawa curry - 1/2 łyżeczki
olej kokosowy do smażenia - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Do miski wlać olej, dodać chrzanu i musztardę chrzanową, dodać przyprawy wymieszać razem z sosem sojowym. Do tak przygotowanej marynaty włożyć polędwiczki zakryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 60 minut.
Następnie polędwiczki przełożyć na rozgrzany olej kokosowy i piec pod przykryciem przez 30 minut polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Sos zagęścić według swojego uznania.
Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.