Świąteczne jeżyki z jajek
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: jajka
Składniki:
pomidory - 6 plastrów
ziele angielskie - 6 szt.
goździki - 12 szt.
liście sałaty kilka listków
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
wstążki z warzyw - 2 garści
Sposób przygotowania:
Po obraniu odkrawamy spód jajka, aby można było jajko ustawić.
Pomidora po umyciu i osuszeniu kroimy na grubsze plastry.
Na półmisku układamy liście sałaty (u mnie sałata lodowa), na liściach układamy plastry pomidorów, lekko je solimy i delikatnie oprószamy pieprzem.
Następnie wyciskamy dookoła majonez i układamy nasze jeżyki z jajek.
Dekorujemy wstążkami przygotowanymi z marchewki, cukinii i ogórka zielonego.
Przygotowanie jeżyków:
W połówkach jajek z wierzchu robimy dziurki wykałaczką, w dziurki wkładamy pocięty na kawałki szczypiorek lub cebulkę zieloną, oczka robimy z goździków, a nosek z ziela angielskiego.
Porada;
Z jednego jajka mamy 1 jeżyka, potrzebne 2 goździki na oczy, 1 ziarenko ziela angielskiego na nosek, 1 plaster pomidora.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.